Zupa pieczarkowa na kurzych łapkach zabielana serkami topionymi

Zupa pieczarkowa na kurzych łapkach zabielana serkami topionymi
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Co powiecie na nową wersję zupy pieczarkowej ? a mianowicie ugotowana na kurzych łapkach które moja rodzina uwielbia i zabielona serkami topionymi z dodatkiem śmietany. W naszym domu jest za zwyczaj przewaga zup ponieważ mój mąż jest zupo maniakiem twierdzi że dzień bez zupy to dzień stracony

Składniki

  • 600 g łapek kurzych,
  • 10 pieczarek 285 g,
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 czubata łyżka śmietany 18 %,
  • 2 serki topione śmietankowe 90 g każdy,
  • 1 łyżka masła,
  • 8-10 ziemniaków,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 2 liście pora,
  • 1 marchew 100 g,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 1 pęczek świeżego kopru,
  • 3 małe gałązki lubczyku

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać półtorej litra wody dodać oczyszczone i umyte łapki kurze oraz marchew pokrojoną dowolnie, zagotować i zdjąć powstałe szumowiny chwilę pogotować do pół miękkości marchwi. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, liście pora, ziela angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę i całość gotować pod pół przykrytą pokrywką na małym ogniu do miękkości ziemniaków

  2. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje na wolnym ogniu przygotować pieczarki, oczyścić je i pokroić w mniejsze plasterki. Na patelnię przełożyć masło dodać przygotowane pieczarki i podsmażyć je do czasu aż wyparuje z nich woda

  3. Gdy mamy już przygotowane pieczarki a ziemniaki w wywarze z kurzych łapek są miękkie, dodać przygotowane wcześniej pieczarki i całość na wolnym ogniu pogotować z dziesięć do piętnastu minut a w międzyczasie przygotować serki topione. Do salaterki przełożyć całe serki wlać do nich gorący wywar z przygotowywanej zupy i rozgnieść za pomocą widelca

  4. Do rozgniecionych serków topionych z wywarem od zupy dodać solidną łyżkę śmietany 18 % oraz łyżeczkę cukru i także całość rozgnieść widelcem a następnie za pomocą specjalnego urządzenia lub małej trzepaczki roztrzepać tak aby była jednolita kremowa konsystencja

  5. Jak już zupa z pieczarkami dość czasu się pogotowała wtedy wlać do niej przygotowane serki ze śmietaną i od razu energicznym ruchem łyżki zamieszać aby serki się nie zbiły w jedną kulkę, następnie wkroić umyty świeży koper wraz z liśćmi lubczyku zamieszać lekko zagotować i zdjąć z ognia

  6. Zupa wyszła bardzo smaczna i aromatyczna zabielona serkami jest o wiele zdrowsza a przede wszystkim gęstsza i mocno kremowa. Gotową zupę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Rodzinka zachwycona smakiem zupy a mąż szczęśliwy ponieważ uwielbia ogryzać kurze łapki

Składniki
  • 600 g łapek kurzych,
  • 10 pieczarek 285 g,
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 czubata łyżka śmietany 18 %,
  • 2 serki topione śmietankowe 90 g każdy,
  • 1 łyżka masła,
  • 8-10 ziemniaków,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 2 liście pora,
  • 1 marchew 100 g,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 1 pęczek świeżego kopru,
  • 3 małe gałązki lubczyku
Składniki