Zupa pełna warzyw

Zupa pełna warzyw
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Moja zupa to połączenie warzyw kolorowych, zielonych, białych, czerwonych czy pomarańczowych. Każde z nich, oddzielnie, charakterystycznie smakują, a po połączeniu w zupie smakiem zaskakują.

Składniki

  • 2 cebule białe,
  • 2 cebule czerwone,
  • 4 duże pomidory,
  • 2 nieduże bataty,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • oliwki zielone całe, bez pestek, kto ile lubi,
  • 1 puszka cieciorki bez zalewy (ok. 200 g),
  • ½ papryki chili (do smaku),
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 - 4 garście świeżego szpinaku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka całego kminku,
  • świeża zielona pietruszka.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Przygotowujemy wszystkie składniki.

    Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na niewielkie kawałki.

    Rada: paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna.

  2. Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.
    Obrane cebule, czosnek kroimy w drobną kostkę.
    Papryczkę chili bardzo drobno kroimy.
    Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
    Do dużego garnka wlewamy olej, szklimy na nim cebulę, czosnek z dodatkiem miodu, często mieszamy.
    Dodajemy pomidory i dusimy.
    Dokładamy bataty, chili (ostrożnie! lepiej mniej niż więcej), kminek, sól i dolewamy wrzącej wody tylko tyle, żeby przykra warzywa.

    Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta.

  3. Kiedy bataty będą al dente dodajemy paprykę, cieciorkę, oliwki.


    Na sam koniec dodajemy szpinak, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Nie solimy za dużo, ponieważ oliwki są słone.

    Zupa powinna być gęsta.
    Podajemy z świeżą pietruszką.

Komentarze do przepisu (4)

kucharka-amatorka 08 stycznia 2018
Fajny pomysł na zupę. Gratuluję.
Nevermore 08 stycznia 2018
Taką zupkę, to ja bardzo chętnie biorę ze sobą :)
DomowaPiwniczka 08 stycznia 2018
mmmmmm.... moja już :) akurat się zastanawiałm co zrobić z oliwkami, które już trzeba "wykończyć "
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 cebule białe,
  • 2 cebule czerwone,
  • 4 duże pomidory,
  • 2 nieduże bataty,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • oliwki zielone całe, bez pestek, kto ile lubi,
  • 1 puszka cieciorki bez zalewy (ok. 200 g),
  • ½ papryki chili (do smaku),
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 - 4 garście świeżego szpinaku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka całego kminku,
  • świeża zielona pietruszka.
Składniki