Zupa paprykowa

Zupa paprykowa
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
Co zrobić, gdy w lodówce zalega nam papryka? Nie ma nic prostszego niż przygotowanie zupy paprykowej. Szybkie i proste - takie potrawy właśnie lubię. W sieci znajdziecie na nią pełno przepisów, ja chcę jednak pokazać Wam swoją recepturę. Aromatyczna, o pięknym kolorze, lekko pikantna zupa może być podawana z makaronem, ryżem lub czosnkowymi grzankami. Można też polać ją kwaśną śmietaną. W każdej z tych wersji smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 2l wody
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 słoika koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ostrego sosu pomidorowego (np. keczupu)
  • świeże oregano
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie

  1. Porcję rosołową płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut. W trakcie gotowania z wierzchu ściągamy powstałe szumowiny.

  2. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w zgrabne słupki. Seler i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy warzywa.

  3. Z wywaru drobiowego wyciągamy kości, a następnie dodajemy do niego podsmażone warzywa, zmiażdżone dwa ząbki czosnku (ze skórką!) i koncentrat pomidorowy wymieszamy z pikantnym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.

  4. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i świeżym oregano.

    SMACZNEGO :-)

Komentarze do przepisu (1)

kasia90 01 kwietnia 2015
Super:) Często robię taką zupę w sezonie:) Tylko że z ziemniakami :)
Składniki
  • 2l wody
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 słoika koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ostrego sosu pomidorowego (np. keczupu)
  • świeże oregano
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, ostra papryka
Składniki