Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa owocowa z makaronem"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 352
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1290
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14743
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 352
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1290
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14743
Składniki
Owoce przebierz, oczyść, opłucz i osącz na sitku. Odłóż szklankę świeżych owoców do dekoracji. Do garnka wlej 4 szklanki wody. Wsyp cukier. Dodaj skórkę z cytryny, goździki, cynamon i kardamon. Doprowadź do wrzenia. Wsyp 2 szklanki owoców. Gotuj razem jeszcze 5 minut. Odstaw pod przykryciem na 2–3 godziny. Potem usuń przyprawy i ew. przecedź.
W drugim garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron, zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 6–8 minut. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą i osącz.
Makaron nałóż do talerzy. Zalej zupą. Możesz ją podawać na zimno albo tuż przed podaniem podgrzać. Każdą porcję zupy posyp odłożonymi wcześniej owocami i udekoruj listkami mięty. Zupę możesz serwować dodatkowo z kleksem kwaśnej śmietany.Źródło: Tina