Zupa ogórkowa z Mazowsza

Zupa ogórkowa z Mazowsza
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Przepis wart wypróbowania: "Zupa ogórkowa z Mazowsza"

Składniki

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, włóż do zimnej wody i ugotuj. Usuń szumowiny, do wywaru dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu oraz oczyszczone (ale całe) marchewki, seler i pietruszkę.

  2. Gotuj na małym ogniu, aż zmiękną. Wyjmij z wywaru mięso i odłóż na talerz. Wyjmij też ugotowane warzywa i zetrzyj lub pokrój je i ponownie włóż do zupy. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj.

  3. W tym samym czasie zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach lub pokrój je w plasterki. Podduś je na maśle na patelni. Następnie sprawdź, czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, dodaj podduszone ogórki wraz z masłem.

  4. Wymieszaj, przez jakiś czas gotuj razem. Na koniec wykrój ładne kawałki mięsa i dodaj je do zupy. Dopraw ją do smaku (jeśli byłaby za mało kwaśna, możesz dodać także nieco zalewy z ogórków).

  5. Ogórkową podawaj zabieloną śmietaną, z dużą ilością pokrojonego koperku. Serwuj z białym pieczywem.

    Źródło: Świat kobiety

Składniki
Składniki