Zupa ogórkowa z brokułem

Zupa ogórkowa z brokułem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
U nas dziś pyszna zupka ogórkowa a że ja lubię różne kombinacje zup to właśnie ogórkową zrobiłam z brokułem na kościach ogonowych wędzonych, zupa wyszła rewelacyjna kwaskowata taka jaką lubię.

Składniki

  • 75 g marchwi,
  • 500 g kości ogonkowych wędzonych,
  • 8 ziemniaków,
  • 8 sztuk ogórków kiszonych (mam swoje),
  • 160 g brokuł z mieszanki europejskiej,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 20 g masła prawdziwego,
  • 0,5 szklanki soku z ogórków,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 15 g świeżego kopru,
  • 165 ml śmietany 30 % pół kubka.

Przygotowanie

  1. Na początek do garnka wlać dwa litry wody dodać kości ogonowe wędzone oraz marchew pokrojoną dowolnie, pogotować przez chwile na małym ogniu od zagotowania do miękkości mięsa i marchwi. W czasie gdy wywar z kośćmi się gotuje przygotować ziemniaki obrać je i pokroić w kostkę. Jak już mięso na kościach i marchew są miękkie wtedy dodać przygotowane ziemniaki, brokuł, liść laurowy, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną i gotować wszystko na wolnym ogniu do miękkości.

  2. Gdy zupa z ziemniakami się gotuje na wolnym ogniu wtedy przygotować ogórki zetrzeć je na tarce jarzynowej. Następnie na patelnię dodać masło prawdziwe roztopić je, przełożyć starte ogórki podsmażyć je do czasu miękkości i zmiany koloru.

  3. Gdy ziemniaki w zupie są już wystarczająco miękkie wtedy dodać podsmażone ogórki, cukier i chwilę pogotować a następnie wlać sok z ogórków lecz nie ma takiej potrzeby jeżeli ktoś nie lubi kwaśnej zupy ogórkowej, po chwili wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać, nie trzeba zagotowywać. Wkroić świeży koper zamieszać i zdjąć z ognia.

  4. Ugotowana zupa wyszła bardzo smaczna, aromatyczna i oczywiście kwaskowa taka jaka lubię. Można taka zupę zajadać z kromką chleba, można także ugotować czysta bez dodatku śmietany jeżeli ktoś nie lubi lub nie toleruje śmietany. Zawsze dodaje cukru dla lepszego smaku zupy ogórkowej.

Składniki
  • 75 g marchwi,
  • 500 g kości ogonkowych wędzonych,
  • 8 ziemniaków,
  • 8 sztuk ogórków kiszonych (mam swoje),
  • 160 g brokuł z mieszanki europejskiej,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 20 g masła prawdziwego,
  • 0,5 szklanki soku z ogórków,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 15 g świeżego kopru,
  • 165 ml śmietany 30 % pół kubka.
Składniki