Zupa ogórkowa na dróbkach

Zupa ogórkowa na dróbkach
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Pyszna polska zupa ogórkowa na kurczaku, z ziemniakami, marchewką i koperkiem. Delikatna zupa zabielana śmietaną.

Składniki

  • 1 szyjka z kurczaka i 2 - 3 skrzydełka kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 mała cebulka
  • 6 ziemniaków
  • 6 ogórków kwaszonych
  • kawałek korzenia selera i pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • masło klarowane
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • 1/2 szklanki spienionej śmietany 18%

Przygotowanie

  1. Szyjkę i skrzydełka kurczaka oczyścić i umyć.

    Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami.

    Cebulkę obrać i posiekać.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

    Ogórki kwaszone zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.

  2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić skrzydełka oraz szyjkę i podsmażyć.

    Wlać 2 litry gorącej wody, dodać kawałek selera i korzeń pietruszki, gotować około 25 minut.

    Na patelni, na maśle klarowanym poddusić cebulkę, marchew oraz ziemniaki.

    Do rosołu dodać podduszoną cebulkę, marchew i ziemniaki. Zupę gotować jeszcze około 10-15 minut na średnim ogniu. Dodać starte ogórki kiszone, podgotować.

    Zupę ogórkową doprawić do smaku solą oraz pieprzem, po kilku minutach zdjąć z ognia.

    Do gorącej zupy wlać zahartowaną i spienioną śmietanę, rozmieszać, wsypać posiekany koperek.

    Przy wydawaniu, na jedną porcję zupy ogórkowej należy przeznaczyć pół szyjki lub 1 skrzydełko z kurczaka.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 14 stycznia 2019
Ogórkowa pychotka, lubię takie kwaśne smaki, jak ten, czy kapuśniak :) Tutaj na bogato z dużą ilością... Czytaj całość »
Ogórkowa pychotka, lubię takie kwaśne smaki, jak ten, czy kapuśniak :) Tutaj na bogato z dużą ilością dodatków i to jest super :)
Kate85 14 stycznia 2019
:D
Składniki
  • 1 szyjka z kurczaka i 2 - 3 skrzydełka kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 mała cebulka
  • 6 ziemniaków
  • 6 ogórków kwaszonych
  • kawałek korzenia selera i pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • masło klarowane
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • 1/2 szklanki spienionej śmietany 18%
Składniki