Zupa ogórkowa.

Zupa ogórkowa.
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: OlkaaZ
Jedna z tradycyjnych polskich zup.;)

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z kury
  • 1 porcja włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • 1 słoik przecieru ogórkowego lub 1 szklanka kiszonych ogórków startych na tarce z grubymi oczkami
  • 1 pęczek koperku
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany
  • 4-5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • sól, pieprz, 2 kostki rosołowe

Przygotowanie

  1. Mięso umyc włożyc do garnka. Warzywa oczyścić, umyć, pokroić i dodać do mięsa. Zalać 2 litrami wody. Zagotować, zebrać szumowiny, dodac kostki rosołowe i gotować na małym ogniu. Jak mięso będzie na pół miekkie dodać ziemniaki i gotowac wszystko do miekkości. Wyjąć mięso (zuzyc do innych celów lub obrac od kości i dodac do zupy), dodać przecier ogórkowy i gotować 10 minut. Dodać posiekany koperek oraz śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszac i podgrzac (nie gotować). Smacznego.;)

Komentarze do przepisu (2)

Jagoda50 11 sierpnia 2010
I takie tradycyjne zupy najbardziej lubię.
wioleta333 11 sierpnia 2010
uwielbiam taką zupkę...
Składniki
  • 1 porcja rosołowa z kury
  • 1 porcja włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • 1 słoik przecieru ogórkowego lub 1 szklanka kiszonych ogórków startych na tarce z grubymi oczkami
  • 1 pęczek koperku
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany
  • 4-5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • sól, pieprz, 2 kostki rosołowe
Składniki