ZUPA OGÓRKOWA

ZUPA OGÓRKOWA
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LIDECZKA
Zdrowe, smaczne.

Składniki

  • porcja rosołowa l(ub kości schabowe), 1
  • duża marchew, 1
  • mała cebula, 1
  • korzeń pietruszki, 1
  • sól, pieprz ziarnisty, liśc laurowy, ziele angielskie
  • ogórki kiszone, ok. 6
  • kubek śmietany do zupy (18%), 1
  • ziemniaki

Przygotowanie

  1. Porcję rosołową podzielic na części, zagotowac w osolonej wodzie, odszumowac. Do gotującego się wywaru dodac obraną cebulę, marchew pokrojoną w plastry, i cały korzeń pietruszki. Następnie dodac pieprz, ziele, liśc laurowy, gotowac.

  2. W tym czasie zetrzec kiszone ogórki na grubej tarce do jarzyn. Dodac do gotującego się wywaru. Gotowac do miękkości ogórków.

  3. Ziemniaki obrac, umyc, ugotowac w solonej wodzie.. Po ugotowaniu rozdrobnic.

  4. Gdy wywar jest już gotowy, dodac śmietankę.

  5. do miseczek nałożyc ziemniaczki, zalac zupą. Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

agulam22 11 sierpnia 2009
Po co tyle tej śmietany,ona zabija smak zupy!!!!!!!!
Składniki
  • porcja rosołowa l(ub kości schabowe), 1
  • duża marchew, 1
  • mała cebula, 1
  • korzeń pietruszki, 1
  • sól, pieprz ziarnisty, liśc laurowy, ziele angielskie
  • ogórki kiszone, ok. 6
  • kubek śmietany do zupy (18%), 1
  • ziemniaki
Składniki