Skrzydełka dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania.
Dodajemy przyprawy i solimy.
Obieramy marchewkę, pietruszkę i por. Marchewkę kroimy w kostkę.
Kiedy skrzydełka się podgotują, zbieramy z powierzchni szumowiny i dorzucamy warzywa. Gotujemy wszystko aż skrzydełka zaczną się rozpadać.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy do podgotowania – nie kogą być całkiem miękkie.
Kiedy skrzydełka będą już mocno ugotowane z wywaru wyjmujemy mięso, pietruszkę i pora.
Dodajemy do wywaru podgotowane ziemniaki.
Obieramy ogórki kiszone i kroimy w kostkę lub ścieramy na grubej tarce. Dodajemy do wywaru. Dolewamy pół szklanki kwasku z kiszenia ogórków.
Na koniec zabielamy zupę śmietaną rozrobioną w niewielkiej ilości letniej wody. Gotujemy wszystko jeszcze 5 minut.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej