Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: antena28
Zupa szybka w przygotowaniu ,smaczna i rozgrzewająca

Składniki

  • *rosół lub wywar z kostki rosołowej lub z kości wędzonych 1,5-2L
  • *marchewka 2szt.
  • *pietruszka 1szt. (korzeń)
  • *koperek
  • *natka pietruszki
  • *ziemniaki 4-5szt.
  • *słoik ogórków kiszonych
  • *masło do duszenia warzyw
  • *śmietana 1-2 łyżki.
  • *sól ,pieprz, przyprawa do zup, cukier.

Przygotowanie

  1. Do gotującego się rosołu wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę ,
    marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na maśle(2-3 łyżki.)
    ok. 10min. następnie wrzucamy do wywaru .

  2. Ogórki 6-7 szt. obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce o grubych oczkach i podobnie jak warzywa podduszamy na maśle i podlewamy odrobina wody ok. 10-15min.

  3. Gdy ziemniaki będą miękkie wrzucamy do naszej zupy podduszone ogórki , do zupy dolewamy również wodę z ogórków ok. 0,5- 1szl. (w zależności od gustu)

  4. Śmietanę mieszamy w kubku z odrobiną zimnej wody ,następnie wlewamy do kubka kilka łyżek gorącej zupy aby zahartować śmietanę (wtedy nam się nie zważy w zupie)
    Całość wlewamy do zupy i zagotowujemy.
    Dodajemy przyprawy oraz pokrojony koperek i natkę pietruszki.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 07 lutego 2014
ode mnie kciuk w górę!
kasia90 07 lutego 2014
Uwielbiam jeść zupy. A pisząc o ogórkowej to podaję również z makaronem:)
newsweek 24 marca 2017
Prosto i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • *rosół lub wywar z kostki rosołowej lub z kości wędzonych 1,5-2L
  • *marchewka 2szt.
  • *pietruszka 1szt. (korzeń)
  • *koperek
  • *natka pietruszki
  • *ziemniaki 4-5szt.
  • *słoik ogórków kiszonych
  • *masło do duszenia warzyw
  • *śmietana 1-2 łyżki.
  • *sól ,pieprz, przyprawa do zup, cukier.
Składniki