Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
:)

Składniki

  • 1,5 l wywaru z 1/2 kg mięsa wołowego i włoszczyzny ,liścia laurowego i ziela angielskiego
  • Kilka ogórków kwaszonych ,kwas z ogórków
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 5 ziemniaków

Przygotowanie

  1. Przyrządzony wcześniej wywar wołowo-warzywny ,przecedzić i ugotować w nim pokrojone w grubą kostkę ziemniaki . Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,wrzucić do rondelka wraz z łyżką masła i dusić na wolnym ogniu ok. 15 min ,a następnie przełożyć do rosołu. Wlać do smaku trochę kwasu z ogórków ,doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną ,chwilę pogotować. Odstawić ,wrzucić poszatkowany koperek. Można też dodać warzywa z włoszczyzny (jak ktoś lubi).

Komentarze do przepisu (5)

Ewaaa 12 listopada 2013
no, ale szok normalnie, u mnie dziś ogórkowa :DDDD
GREGORHSPEED 12 listopada 2013
:D chyba żartujesz :D
Ewaaa 12 listopada 2013
no, serio !
ale też wstawię :P
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 l wywaru z 1/2 kg mięsa wołowego i włoszczyzny ,liścia laurowego i ziela angielskiego
  • Kilka ogórków kwaszonych ,kwas z ogórków
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 5 ziemniaków
Składniki