zupa ogonowa

zupa ogonowa
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agafia
smaczna, aromatyczna i pożywna

Składniki

  • ogony wołowe - 1 - 1,2 kg
  • marchewka - 1 duża
  • cebula - 1 szt
  • pietruszka - 1 szt
  • seler - kawałek korzenia
  • suszone grzyby - kilka sztuk
  • ziemniaki - 500 g
  • czerwone wytrawne wino - 300 ml
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżka
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć ogony aż się zrumienią. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek w plasterki, dodać do ogonów, podsmażać kilka minut. Następnie wsypać paprykę w proszku, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wino i dusić do odparowania alkoholu.

  2. Do garnka wlać 1,5 litra wrzącej wody, wrzucić suszone grzyby, pietruszkę i seler. Doprawić solą i pieprzem, gotować kilka godzin na niewielkim ogniu do miękkości mięsa.

  3. Ogony wyciągnąć z garnka, obrać z mięsa. Kawałki mięsa włożyć z powrotem do zupy. Ziemniaki pokroić na kawałki a marchewkę w plasterki, dodać do gotującej się zupy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 23 listopada 2020
Bardzo zachęcająco wygląda!
Składniki
  • ogony wołowe - 1 - 1,2 kg
  • marchewka - 1 duża
  • cebula - 1 szt
  • pietruszka - 1 szt
  • seler - kawałek korzenia
  • suszone grzyby - kilka sztuk
  • ziemniaki - 500 g
  • czerwone wytrawne wino - 300 ml
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżka
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • sól, pieprz
Składniki