Bulion przygotować dzień wcześniej. Ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blasze obraną i pokrojoną w grube plastry cebulę, obrane ząbki czosnku, umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, pokrojoną w grube plastry marchew i w kawałki seler, liście laurowe i ziele angielskie. Na warzywa położyć kości drobiowe, szponder i szyję indyczą. Posypać ulubioną mieszanką przypraw do mięsa, podlać gorącą wodą (500 ml ) przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180° ok. godziny. Po tym czasie wykładamy wszystkie składniki do dużego garnka zalewamy gorącą wodą, tak aby wywaru było 1,5 l i gotujemy jeszcze pół godziny na bardzo wolnym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia i wynosimy na noc w chłodne miejsce.
Warzywa z wywaru nie wyrzucamy. Ja je pozostawiłam w bulionie w kawałkach, ale można zmiksować i połączyć ponownie z wywarem.
Przygotowujemy wszystkie składniki:
-piersi przekrawamy wzdłuż na pół, następnie w drobne paski,
-pieczony boczek kroimy w paski,
-kiełbasę przekrawamy wzdłuż na pół, następnie w pół talarki
-cebulę w piórka
-papryki w drobne paski
-ogórki ścieramy na tarce
-czosnek obieramy, ale kroimy w plasterki przed samym dodaniem do zupy
Dno kociołka wysmarować olejem, rozgrzać nad ogniem i włożyć kiełbasę, podsmażać do zrumienienia często mieszając. Następnie dodajemy: pokrojone mięso piersi- podsmażamy, pieczony boczek-podsmażamy, cebulę i kminek podsmażamy, papryki surowe i w proszku-podsmażamy, wlewamy bulion, przykrywamy kociołek i dusimy na małym ogniu 30 minut. Po czym dodajemy starte ogórki i pokrojony tuż przed dodaniem czosnek i majeranek, wlewamy wino, solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy i zostawiamy na 15 minut odkryty kociołek do odparowania alkoholu. Gotową zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy posiekaną pietruszką.
Komentarze do przepisu (6)
*Przejdziesz do wersji klasycznej