Zupa mleczna z dodatkiem prażonych migdałów i rodzynków (nie tylko dla najmłodszych)

Zupa mleczna  z dodatkiem prażonych migdałów i rodzynków (nie tylko dla najmłodszych)
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Dzieciaki nie przepadają za mlecznymi zupami. Trzeba więc podać ją nieco inaczej by im smakowała. Tę zupę zjadają bez problemu.

Składniki

  • 1,5 litra mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 2 żółtka + 3-4 łyżki zimnej wody
  • garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
  • garść rodzynków
  • sól i cukier do smaku
  • ewentualnie odrobina cynamonu dla podniesienia smaku

Przygotowanie



  1. Zaczynamy od przygotowania lanych kluseczek. Do kubka wbijamy żółtka i stopniowo dosypujemy mąkę.Dodajemy odrobinę soli i ucieramy przy pomocy łyżki lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste, dodajemy 3-4 łyżki wody.
    Można też przygotować twarde ciasto i zetrzeć na grubych oczkach. Można też użyć płatków owsianych.
    Na dno garnka z grubym dnem wlewamy 1/4 szklanki wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dzięki temu zabiegowi- zupa mleczna się nam nie będzie przypalać. Wlewamy mleko. Po zagotowaniu - wlewamy cienkim strumieniem lane kluseczki. Chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Dodajemy odrobinę soli, słodzimy do smaku i wsypujemy rodzynki. Zestawiamy garnek z ognia.
    Na suchej patelni rumienimy płatki migdałowe. Dodajemy do zupy. Zostawiamy łyżkę płatków do dekoracji talerza.
    Jeśli lubimy- możemy dodać szczyptę cynamonu.

Komentarze do przepisu (2)

kuchmariola63 21 października 2019
Bardzo lubię zupy mleczne :)
Maudie 21 października 2019
A ja zawsze lubiłam zupki mleczne:)))Twoja wygląda pysznie:)
Składniki
  • 1,5 litra mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 2 żółtka + 3-4 łyżki zimnej wody
  • garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
  • garść rodzynków
  • sól i cukier do smaku
  • ewentualnie odrobina cynamonu dla podniesienia smaku
Składniki