Zupa miso ze szpinakiem i grzbami shitake

Zupa miso ze szpinakiem i grzbami shitake
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Zupa miso – jedno z klasycznych dań kuchni japońskiej. Jest smaczne i łatwe do zrobienia. Przepis na miso podawałem już wcześniej, dziś lekka wariacja na temat, bo sposobów na przygotowanie miso jest tyle, co mieszkańców Tokio. Ważna jest baza, a wkład zależy od Waszej fantazji.

Składniki

  • 1 litr wody
  • 2 łyżki pasty miso
  • garść grzybów shitake
  • dwie marchewki
  • garść szpinaku
  • jedna cebula
  • Pieprz
  • papryczka chili
  • ½ limonki
  • cebulka dymka - do dekoracji
  • ziarna sezamu - do dekoracji
  • makaron soba

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy bulion. W garnku gotujemy wodę, dodajemy pastę miso, mieszamy tak, aby pasta rozpuściła się w wodzie.

  2. Do bulionu dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w talarki marchewkę i grzyby shitake. Gotujemy, aż warzywa będą będą miękkie. Jeśli lubimy ostry smak, do buliony dodajemy także kilka plasterków chili. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Podawana zupa ma być ciepła, nie gorąca.

  3. W osobnym garnku gotujemy makaron soba, wg w przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy.

  4. Do naczyń w których zupa będzie podawana, nakładamy makaron, warzywa (plus świeży szpinak), grzyby. Dekorujemy dymką i sezamem. Skrapiamy sokiem z limonki.

Składniki
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki pasty miso
  • garść grzybów shitake
  • dwie marchewki
  • garść szpinaku
  • jedna cebula
  • Pieprz
  • papryczka chili
  • ½ limonki
  • cebulka dymka - do dekoracji
  • ziarna sezamu - do dekoracji
  • makaron soba
Składniki