Zupa miso z shimeji i soba

Przepis dnia 2018-09-14
Zupa miso z shimeji i soba
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Nie mogliśmy powstrzymać się od połączenia tych składników. Pyszna zupa miso w połączeniu z grzybami shimeji i gryczanym makaronem soba, powala swoim smakiem.

Składniki

  • 1 cebula
  • 100 g grzybów shimeji
  • 2 łyżki pokrojonej marchewki konserwowej
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1,2 l wrzątku
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 liście kaffiru
  • 150 g makaronu soba
  • dymka ze szczypiorem
  • natka kolendry
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sos sojowy jasny

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Grzyby dzielimy, razem z pokrojoną papryką, posiekaną cebulą, marchewką, podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy pastę miso, liście kaffiru, gotujemy przez kwadrans.

    Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy i zagęszczamy. Zagotowujemy, do smaku sosem sojowym.

    Podajemy z makaronem soba, posiekaną natką kolendry i szczypiorem z dymką.

Komentarze do przepisu (10)

basiliana 12 września 2018
Zupa z takimi składnikami musi być bardzo aromatyczna. Te malutkie grzybki bardzo ładnie się prezentują.
bryssska 13 września 2018
Wygląda bardzo apetycznie ;-D
babcitereskiciasta 13 września 2018
Wspaniale wygląda ta zupa a w dodatku pysznie smakuje.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 cebula
  • 100 g grzybów shimeji
  • 2 łyżki pokrojonej marchewki konserwowej
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1,2 l wrzątku
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 liście kaffiru
  • 150 g makaronu soba
  • dymka ze szczypiorem
  • natka kolendry
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sos sojowy jasny
Składniki