Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miso to tradycyjna japońska pasta ze sfermentowanej soi na bazie której robi się zupę miso-shiru. Ja użyłam jej do doprawienia grzybowego bulionu i sprawdziła się świetnie.
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 11
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1042
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 382
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3555
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 148
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 11
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1042
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 382
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3555
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 148
Składniki
Pastę miso można kupić w sklepach z orientalną żywnością a także większych marketach. Warto spróbować - jest na prawdę pyszna. Gotujemy na małym ogniu bulion na bardzie grzybów leśnych z dodatkami: przyprawami, pokrojoną w plastry marchewką, zgniecionymi ząbkami czosnku, obranym i zgniecionym imbirem, pokrojonym jarmużem i porem w plasterkach. Bulionu nie solimy, ponieważ pasta miso, którą będziemy później dodawać, jest bardzo słona. Grzyby mun zalewamy na 10 minut wrzątkiem, kroimy w paski i dorzucamy do bulionu. W międzyczasie kroimy mięso na plastry, przyprawiamy i obsmażamy z obu stron. Ja używałam żeberek z poprzedniego dnia, więc tylko je podgrzałam. Jajka gotujemy na twardo, albo półmiękko. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem, aż będzie miękki.
Bulion odstawiamy z ognia i wtedy dodajemy do niego pastę miso. Nie powinna się gotować, ponieważ traci wtedy swoje prozdrowotne właściwości. Pastę dodajemy do smaku - 1 lub 2 łyżki, można oczywiście więcej. Na końcu zupę doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą lub sosem sojowym. Zupę podajemy z przekrojonym jajkiem, plasterkami mięsa i posypaną sezamem.