Zupa miso (Miso-shiru)

Zupa miso (Miso-shiru)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Wciąż mentalnie siedzimy w kuchni azjatyckiej. I nie zmieniła tego zeszłotygodniowa – udana – wizyta w Rzymie. Wieczne miasto zaskakiwało nas pozytywnie na każdym kroku, mimo falstartu w postaci strajku Lufthansy i krakowskich mgieł. Tam objadaliśmy się pyszną pizzą na wynos pijąc tanie wino. W Krakowie gotujemy noodles i azjatyckie rosoły. Dziś przepis na japońską zupę miso (miso-shiru).

Składniki

  • 1,5 litra bulionu dashi
  • 2 łyżki pasty miso
  • Makaron soba – japoński makaron gryczany
  • garść suszonych grzybów shitake (namoczone wcześniej w osobnym naczyniu przez 45 minut)
  • kilka plastrów sera tofu
  • 1 cebulka dymka do dekoracji

Przygotowanie

  1. Gotuję na gazie wodę i dodaje opakowanie bulionu dashi – całość gotuję przez kilka minut. Dodaję pastę miso i mieszam tak aby pasta się rozpuściła.

  2. Gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu. Namoczone grzyby wyjmuję z wody i odsączam. Kroję tofu na mniejsze kawałki.

  3. Do naczyń w których podam zupę, nakładam makaron, grzyby i tofu. Zalewam całość bulionem.

  4. Całość dekoruję dymką. Do smaku można dodać kilka kropel sosu sojowego – wg uznania.

Składniki
  • 1,5 litra bulionu dashi
  • 2 łyżki pasty miso
  • Makaron soba – japoński makaron gryczany
  • garść suszonych grzybów shitake (namoczone wcześniej w osobnym naczyniu przez 45 minut)
  • kilka plastrów sera tofu
  • 1 cebulka dymka do dekoracji
Składniki