Zupa mięsno- warzywna

Zupa mięsno- warzywna
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
U nas zimno i deszczowo, każdy marzy o talerzu rozgrzewającej zupy. A że czasami marzenia się spełniają... zapraszam na sycącą i aromatyczną zupę z mięsem mielonym. Do przygotowania w 20 minut.

Składniki

  • cebula 1 sztuka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • brokuły mrożone 200g
  • kalafior mrożony 200g
  • por 1 sztuka
  • mięso mielone (u mnie z szynki wieprzowej) 500g
  • sól, pieprz czarny mielony
  • smalec 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę, mieszamy, smażymy przez chwilę. Wlewamy 1 litr wody, dodajemy kalafior, brokuły, sól i pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut, na wolnym ogniu.
    W tym czasie na smalcu podsmażamy, przyprawione solą i pieprzem, mięso wraz z porem pokrojonym w półtalarki.
    Pora z mięsem dodajemy do zupy po 10 minutach gotowania warzyw, aby wszystkie smaki pięknie nam się połączyły, tworząc aromatyczną zupę.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 14 marca 2015
Przesmacznie u Ciebie :)
BEATA1978 15 marca 2015
Dzięki Kasiu :)
Składniki
  • cebula 1 sztuka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • brokuły mrożone 200g
  • kalafior mrożony 200g
  • por 1 sztuka
  • mięso mielone (u mnie z szynki wieprzowej) 500g
  • sól, pieprz czarny mielony
  • smalec 1 łyżka
Składniki