Zupa mexicana

Przepis dnia 2009-10-01
Zupa mexicana
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wellina
szybkie, łatwe, sycące, przepyszne!

Składniki

  • cebula, 1 duża
  • czosnek, ile kto lubi
  • mięso /najlepiej wołowe na gulasz, lub mielone/, 30 dkg
  • pieczarki, 20dkg
  • duża czerwona papryka, 1
  • fasola czerwona, 1 puszka
  • kukurydza, 1/2 puszki
  • sosu pomidorowego /najlepiej Pudliszki/, 1 kartonik
  • koncentratu pomidorowego, 2 łyżki
  • musztarda, 1 łyżka
  • olej lub oliwa do smażenia
  • Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, chili, papryka słodka, sól, pieprz
  • Ser żółty do dekoracji

Przygotowanie

  1. Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso i smażyć aż odparują soki, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje woda. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek. Jeśli dodajemy mięso gulaszowe w kawałkach trzeba teraz podlać wodą i dusić aż zmięknie /tak jak gulasz-przy mięsie wołowym może to trwać nawet 2 godziny/, przy mielonym wystarczy przesmażyć. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę, kukurydzę i przyprawy. Podlewamy wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki i aby całość miała konsystencje gęstej zupy. Następnie dodajemy koncentrat i sos pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, wyciskamy czosnek i dodajemy musztardę. Podajemy w miseczkach posypane startym serem żółtym. Smacznego!

Komentarze do przepisu (18)

Tosca 10 września 2009
Zrobiłam dzis cos podobnego, ale z kiełbaską. :)
annawk 11 września 2009
wygląda pięknie i smakuje super
aadasko 11 września 2009
musi być przepyszna, wypróbuje przepis na pewno. Pozdrawiam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cebula, 1 duża
  • czosnek, ile kto lubi
  • mięso /najlepiej wołowe na gulasz, lub mielone/, 30 dkg
  • pieczarki, 20dkg
  • duża czerwona papryka, 1
  • fasola czerwona, 1 puszka
  • kukurydza, 1/2 puszki
  • sosu pomidorowego /najlepiej Pudliszki/, 1 kartonik
  • koncentratu pomidorowego, 2 łyżki
  • musztarda, 1 łyżka
  • olej lub oliwa do smażenia
  • Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, chili, papryka słodka, sól, pieprz
  • Ser żółty do dekoracji
Składniki