Zupa meksykańska z klopsikami

Zupa meksykańska z klopsikami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kalina11
Jednogarnkowe danie, proste i syte dla całej rodziny. Moje wyszło ostre bo takie lubię ale można oczywiście ostrość pominąć. Z klopsikami które są lekkie i dietetyczne. Postanowiłam sama zmielić mięso bo lubię łączyć rożne gatunki. Można oczywiście wykorzystać mięso gotowe mielone.

Składniki

  • klopsiki: 1 pierś z kurczaka
  • 20 dkg mięsa od szynki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • papryka czerwona przyprawa
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki mąki
  • zupa: 1 puszka kukurydzy
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 szklanka fasoli białej ugotowanej
  • 1 cebula duża
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziele angielskie
  • 1/2 papryczki chili czerwonej i zielonej
  • 1 papryka żółta
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • olej

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka, mięso od szynki, obraną cebule i czosnek miele maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję bułkę tartą, sól, pieprz, jajko, paprykę czerwoną, majeranek i wyrabiam. Formuję w rękach małe kulki które obtaczam w mące.

    Na patelni głębokiej przesmażam pokrojoną cebule na oleju, dodaję umyte i pokrojone pieczarki dalej przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę żółtą., dodaję fasolę, kukurydze, papryczki chili i przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaję czosnek sprasowany, doprawiam sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wkładam klopsiki na wierzch. Przykrywam pokrywką i i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Klopsiki w między czasie obracam. Podaję z natką.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 06 lutego 2018
To jest smak, który lubię :)
Pycha i więcej chili dla mnie poproszę ;)
Składniki
  • klopsiki: 1 pierś z kurczaka
  • 20 dkg mięsa od szynki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • papryka czerwona przyprawa
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki mąki
  • zupa: 1 puszka kukurydzy
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 szklanka fasoli białej ugotowanej
  • 1 cebula duża
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziele angielskie
  • 1/2 papryczki chili czerwonej i zielonej
  • 1 papryka żółta
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • olej
Składniki