zupa meksykańska

zupa meksykańska
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tusia28
proste, smaczne i sycące a do tego aromatyczne i pikantne:)

Składniki

  • mięso mielone, 500 g
  • fasola w sosie chili, puszkauka
  • cebula, 1szt
  • oliwa o smaku pomarańczy i czosnku, 2 łyżki
  • sos pomidorowo- bazyliowy, 150-200 ml
  • Papryka czerwona, 1 szt
  • woda, 2 szklanki
  • pieprz, sól, do smaku
  • majeranek, płaska łyżeczka
  • lubczyk suszony, płaska łyżeczka
  • ostra papryka, łyżka
  • chili, płaska łyżeczka
  • czosnek, 2 ząbki
  • liść laurowy, sztuka
  • ziele angielskie, 1 sztuka
  • ser starty, 150g

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę po chwili dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć uważając aby czosnek się nie przypalił gdyż będzie gorzki. Dodać mięso mielone podsmażyć ok 10 min.

  2. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa.Dodać fasolę wraz z sosem chili , kolejno dodać sos pomidorowy oraz 2 szklanki wody . Wsypać przyprawy + liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około 20 min pod przykryciem. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

  3. Po ugotowaniu nałożyć do misek ,na środku ułożyć stary ser. Smacznego!!!

Składniki
  • mięso mielone, 500 g
  • fasola w sosie chili, puszkauka
  • cebula, 1szt
  • oliwa o smaku pomarańczy i czosnku, 2 łyżki
  • sos pomidorowo- bazyliowy, 150-200 ml
  • Papryka czerwona, 1 szt
  • woda, 2 szklanki
  • pieprz, sól, do smaku
  • majeranek, płaska łyżeczka
  • lubczyk suszony, płaska łyżeczka
  • ostra papryka, łyżka
  • chili, płaska łyżeczka
  • czosnek, 2 ząbki
  • liść laurowy, sztuka
  • ziele angielskie, 1 sztuka
  • ser starty, 150g
Składniki