Zupa meksykańska

Zupa meksykańska
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Boschka
Odpowiednio podana - w niewielkiej ilości, bo bardzo sycąca - co jest plusem w przypadku większej liczby degustujących - daje gwarancję, że goście na "dzień dobry" będą zadowoleni i... najedzeni ;-)

Składniki

  • mięso mielone, 1/2 kg
  • duża cebula, 1 szt
  • bulion, 1 litr
  • lub woda+kostki rosołowe, 2 szt na 1 litr
  • kukurydza, 1 puszka
  • fasolka czerwona, 1 puszka
  • fasollka biała lub soja, 1 puszka
  • fasolka biała lub soja, 1 puszka
  • przecier pomidorowy - mały, 1 szt
  • czosnek - w zależno ści od wielkości, 2-4 ząbki
  • suszony majeranek, 2-3 duże łyżki
  • zioła prowansalskie, ok. 1łyżki
  • sól,pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso mielone usmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą

  2. zagotować wodę + kostki rosołowe, lub podgrzać wcześniej przygotowany bulion

  3. do bulionu dodać usmażone mięso - gotować 20 minut

  4. dodać kukurydzę, fasolkę czerwoną i fasolkę białą/soję (odcedzone z zalewy), przecier, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz

  5. wymieszać wszystkie składniki - i gotować jeszcze ok.20-30 minut

  6. Zupa najlepiej smakuje, gdy jest odgrzana po kilku godzinach od ugotowania;-)

  7. Podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym, dodać listek bazylii ;-)

Komentarze do przepisu (11)

hela43 29 sierpnia 2010
wygląda smakowicie na pewno wypróbuję
Gruba-dynia 04 września 2010
Witam! zupa zapowiada się wspaniale. Czy fasolę i kukurydzę z puszek dodajemy wraz z zalewą,czy... Czytaj całość »
Witam! zupa zapowiada się wspaniale. Czy fasolę i kukurydzę z puszek dodajemy wraz z zalewą,czy odsączamy??
Pozdrawiam :-)
Boschka 05 września 2010
Składniki z puszek odsączyć z zalewy;-) Hehehe- miałam identyczny dylemat, gdy pierwszy raz gotowałam tą zupę;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone, 1/2 kg
  • duża cebula, 1 szt
  • bulion, 1 litr
  • lub woda+kostki rosołowe, 2 szt na 1 litr
  • kukurydza, 1 puszka
  • fasolka czerwona, 1 puszka
  • fasollka biała lub soja, 1 puszka
  • fasolka biała lub soja, 1 puszka
  • przecier pomidorowy - mały, 1 szt
  • czosnek - w zależno ści od wielkości, 2-4 ząbki
  • suszony majeranek, 2-3 duże łyżki
  • zioła prowansalskie, ok. 1łyżki
  • sól,pieprz, do smaku
Składniki