Zupa meksykańska

Zupa meksykańska
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Zupa meksykańska to szybkie, sycące i bardzo smaczne danie jednogarnkowe.

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 puszka czerwonej fasoli ( 400 g )
  • 1 puszka kukurydzy ( 340 g )
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 litr przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki czerwonej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • olej do smażenia
  • 150 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w małą kostkę. Czerwoną cebulę dość drobno siekamy.

  2. Do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy mielone mięso i podsmażamy je do momentu aż utraci surowość, często mieszamy. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wszystko mieszamy i krótko podsmażamy. Następnie wlewamy bulion i całość gotujemy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone papryki, czerwoną fasolę wraz całą zawartością puszki a także kukurydzę z zalewą, wlewamy przecier lub passatę pomidorową, wszystko razem łączymy i gotujemy do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, sporą ilością czarnego pieprzu, czerwoną mieloną papryką oraz chili.
    Tak przygotowaną zupę podajemy z niewielką porcją startego na tarce o małych oczkach żółtego sera.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 22 marca
Bardzo fajna i sycąca zupa :-)
KulinarnaChwila 23 marca
Super:)
Składniki
  • 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 puszka czerwonej fasoli ( 400 g )
  • 1 puszka kukurydzy ( 340 g )
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 litr przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki czerwonej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • olej do smażenia
  • 150 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki