Zupa meksykańska

Zupa meksykańska
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: pyszotki-pl
Bardzo smaczna i pożywna zupa meksykańska, cudownie rozgrzewa dzięki imbirowi, sprawdzi się idealnie w chłodne dni. Jest wiele sposobów jej przygotowania i każdy jest smaczny i prosty - ja prezentuję mój sprawdzony bo zawsze mogę go modyfikować.

Składniki

  • 400g mięsa mielonego (karkówka lub łopatka wieprzowa)
  • 100g sera żółtego
  • 2 średnie cebule lub jedna duża
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy (ja daję dużą bo lubię kukurydzę)
  • jeden strączek suszonej papryczki chili lub chili w proszku
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 średnia marchweka
  • 6 ząbków czosnku
  • imbir ok. 3 cm korzenia
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • woda
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i lekko podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i smażymy ok. 10 min. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Na patelnie z czosnkiem, cebulą i mięsem dodajemy kilka plasterków imbiru i 2 liście laurowe oraz pokrojoną papryczkę chili lub pół łyżeczki chili w proszku. Dusimy kilka minut.

  2. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę w plasterkach. Zalewamy ok. 2 litrami wody, tak żeby wszystko przykryć. Wlewamy sok pomidorowy i wszystko zagotowujemy.

  3. Paprykę kroimy w kostkę a fasolkę dokładnie płuczemy. Do gotującej się zupy wrzucamy odcedzoną kukurydzę, fasolkę, paprykę i resztę imbiru. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
    Podajemy z serem pokrojonym w kostkę.

    Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Składniki
  • 400g mięsa mielonego (karkówka lub łopatka wieprzowa)
  • 100g sera żółtego
  • 2 średnie cebule lub jedna duża
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy (ja daję dużą bo lubię kukurydzę)
  • jeden strączek suszonej papryczki chili lub chili w proszku
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 średnia marchweka
  • 6 ząbków czosnku
  • imbir ok. 3 cm korzenia
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • woda
  • olej do smażenia
Składniki