Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Przepis wart wypróbowania: "Zupa marchewkowa z imbirem"

Składniki

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 35 g świeżego imbiru
  • 850 g marchewki
  • łyżka oleju
  • 2-3 łyżeczki bulionu w proszku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • chipsy ziemniaczane do dekoracji

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i pokrój na cienkie plasterki. Marchewki obierz, opłucz i pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć marchewkę, cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż razem przez około 4 minuty. Następnie warzywa zalej 1 litrem wody.

  2. Wsyp bulion i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20 minut. W tym czasie opłucz szczypiorek i pokrój na kawałeczki. Miękkie warzywa zmiksuj razem z wywarem i ponownie zagotuj.

  3. Zupę dopraw łyżeczką soli, szczyptą pieprzu, łyżeczką cukru i rozlej do kokilek. Na wierzchu każdej porcji połóż kleks śmietany i posyp szczypiorkiem. Udekoruj chipsami i od razu podawaj.

  4. Czas: 30 minut | Koszt: do 22 zł | Poziom: średni |4 porcje, 320 kcal/porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Składniki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 35 g świeżego imbiru
  • 850 g marchewki
  • łyżka oleju
  • 2-3 łyżeczki bulionu w proszku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • chipsy ziemniaczane do dekoracji
Składniki