Zupa kurkowa z parmezanem

Zupa kurkowa z parmezanem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Delikatna w smaku kurkowa zupa z makaronem, podana z lekko roztopionym parmezanem.

Składniki

  • Kurki - 300g
  • Wywar warzywny lub mięsny - 600ml
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka -1 szt
  • Cebula - 1szt
  • Śmietana 12 lub 18% - 70ml
  • Masło - 2 łyżeczki
  • Makaron (u mnie drobne kolanko) - 100g
  • Parmezan - 20g
  • Pieprz do smaku
  • Koperek

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w cienkie plastry. Przesmażamy na łyżeczce masła, aż cebula się zeszkli.
    Osobno na łyżeczce masła smażymy oczyszczone kurki. Małe zostawiamy w całości, większe można pokroić na pół.
    Kurki i warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy makaron i gotujemy (ok 15-20 minut). Zaprawiamy śmietaną.

    Przed podaniem (już na talerzu) posypujemy zupę koprem i tartym parmezanem.


Komentarze do przepisu (3)

konhambos 08 lipca
to wszystko brzmi bardzo smakowicie
SlodkoSlodka83 09 lipca
Takiej zupy się nie odmawia, pyszna :-)
kuchniujemy 10 lipca
mmmniam ... parmezan i kurki to świetne połączenie
Składniki
  • Kurki - 300g
  • Wywar warzywny lub mięsny - 600ml
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka -1 szt
  • Cebula - 1szt
  • Śmietana 12 lub 18% - 70ml
  • Masło - 2 łyżeczki
  • Makaron (u mnie drobne kolanko) - 100g
  • Parmezan - 20g
  • Pieprz do smaku
  • Koperek
Składniki