Zupa kurkowa

Zupa kurkowa
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Jak tylko zaczęły pojawiać się w sklepie kurki postanowiłam że czas zrobić z nich pyszną zupę :) tak w klimacie jesiennym ! Delikatna kremowa w sam raz na jesienne popołudnia.

Składniki

  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 6 ziemniaków
  • 1 litr bulionu (świeżego, kostka może być grzybowa)
  • 1 serek topiony śmietankowy (100 g)
  • Natka pietruski bądż koperek
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Myjemy i oczyszczamy kurki. Kroimy na ćwiartki. Kroimy cebulę w kostkę i przesmażamy w garnku na łyżce masła, dodajemy kurki oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Całość podsmażamy ok 7 min.

  2. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. A następnie dodajemy bulion wraz z ziemniakami do garnka. Gotujemy ok. 20 min, tak aby ziemniaczki były miękkie. W połowie czasu gotowania czyli po 10 min dodajemy serek topiony, tak aby się całkowicie rozpuścił. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy posiekany koperek bądź natkę pietruszki.


    SMACZNEGO !!!

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 26 września 2016
Przepyszna <3 szkoda, że u nas nieurodzaj grzybów :(
Składniki
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 6 ziemniaków
  • 1 litr bulionu (świeżego, kostka może być grzybowa)
  • 1 serek topiony śmietankowy (100 g)
  • Natka pietruski bądż koperek
  • Sól, pieprz do smaku
Składniki