Zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Słońce na talerzu :)

Składniki

  • kukurydza konserwowa, 5 puszek
  • ziemniaki, 1-1,5 kg
  • cebula, 2 sztuki
  • marchew, 2 sztuki
  • Papryka czerwona, 2 sztuki
  • czosnek, 4-5 ząbków
  • olej i masło do smażenia
  • papryka słodka w proszku, kostki rosołowe,vegeta,czosnek w proszku,cukier,pieprz, wedle uznania
  • śmietana, po łyżce dla osoby
  • Natka pietruszki, 1 pęczek
  • woda do gotowania

Przygotowanie

  1. Cebulę i marchew obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w małą kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła z dodatkiem oleju (olej zapobiegnie przypaleniu się masła). Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw i wszystko opruszyć papryką w proszku i cukrem oraz podlać wodą z 3 puszek kukurydzy i dusić ok. 15 min.

  2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niewielką kostkę, wrzucić na gotujący sie wrzątek z dodatkiem kostek rosołowych, vegety, pieprzu i czosnku w proszku. Gdy będą prawie miękkie, dodać uduszone warzywa i kukurydze z puszek wraz z zalewami. Gotować do miękkości ziemniaków.

  3. Zupę podawać z solidną łyżką śmietany i posypana posiekaną natką pietruszki.

  4. (zupę można, oczywiście ugotować na ulubionym mięsie, a śmietanę można dodać po skończeniu gotowania zupy do całości w garnku zahartowując ją wcześniej, by się nie zważyła)

  5. Smacznego!

Składniki
  • kukurydza konserwowa, 5 puszek
  • ziemniaki, 1-1,5 kg
  • cebula, 2 sztuki
  • marchew, 2 sztuki
  • Papryka czerwona, 2 sztuki
  • czosnek, 4-5 ząbków
  • olej i masło do smażenia
  • papryka słodka w proszku, kostki rosołowe,vegeta,czosnek w proszku,cukier,pieprz, wedle uznania
  • śmietana, po łyżce dla osoby
  • Natka pietruszki, 1 pęczek
  • woda do gotowania
Składniki