Zupa kukurydziana

Przepis dnia 2020-02-17
Zupa kukurydziana
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jolao
W poniedziałek z pozostałego niedzielnego rosołu zamiast pomidorowej można przygotować zupę kukurydzianą. Chociaż ja używam do jej przygotowania bulionu warzywnego, to z powodzeniem można ją ugotować na tradycyjnym rosole.

Składniki

  • 800 ml domowego bulionu warzywnego (można zastąpić tradycyjnym)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • duża szczypta słodkiej mielonej papryki

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju.

    Gdy cebula będzie szklista zalewamy ją bulionem i zagotowujemy, po czym dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

    Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

    Zawartość garnka blendujemy niezbyt dokładnie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 10 lutego
Wspaniała:)
KulinarnaChwila 17 lutego
Pyszotka:)
Składniki
  • 800 ml domowego bulionu warzywnego (można zastąpić tradycyjnym)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • duża szczypta słodkiej mielonej papryki
Składniki