Zupa krupnik zabielana na żołądkach drobiowych

Zupa krupnik zabielana na żołądkach drobiowych
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Chyba smaczniejszego krupniku jeszcze nie jadłam jak ten który dziś przygotowałam. Nie miałam pomysłu na obiad ale gdy weszłam do sklepu i zobaczyłam żołądki to od razu pomysł szybko wpadł do głowy.

Składniki

  • 700 g żołądków drobiowych,
  • 1 marchew 50 g,
  • 3 łyżki suszonej włoszczyzny (mam swojską od mamy),
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej,
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki i kopru,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 2 łyżki oleju,
  • 165 g śmietany 30 procentowej (pół dużego kubka),
  • 1 kostka magii 4g.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać wymoczone dokładnie żołądki drobiowe oraz marchew pokrojoną w grubsze kółka. Zagotować zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. W trakcie gdy wywar z żołądkami się gotuje na wolnym ogniu wsypać suszoną włoszczyznę, dodać przyprawę uniwersalną dodać również ziela angielskie oraz liście laurowe, gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości żołądków.

  2. Jak już żołądki w wywarze są dość miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać kaszę jęczmienną, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy. Gdy ziemniaki są już całkowicie miękkie dodać umytą i pokrojoną drobno świeżą natkę pietruszki oraz koper i wlać olej aby były oczka zamieszać i chwilkę zagotować.

  3. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy dodać kostkę magii, zamieszać spróbować i doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną, następnie wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, zagotować lekko i zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś nie uznaje śmietany można zabielić serkiem topionym lub pozostawić czystą bez śmietany.

  4. Zupa wyszła przepyszna jaka szkoda że nie można opisem oddać smaku i zapachu gotującej się zupy. U mnie w domu uwielbiają żołądki drobiowe dlatego postanowiłam ugotować zupę i oczywiście nie zawiodłam się rodzinka mega zadowolona a i przyjaciółka pochwaliła że pyszna zupka i nigdy w takiej wersji krupniku nie jadła.

Komentarze do przepisu (2)

kuchmariola63 23 kwietnia
Lubię takie zupki:)
agnes72 23 kwietnia
Pięknie dziękuję
Składniki
  • 700 g żołądków drobiowych,
  • 1 marchew 50 g,
  • 3 łyżki suszonej włoszczyzny (mam swojską od mamy),
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej,
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki i kopru,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 2 łyżki oleju,
  • 165 g śmietany 30 procentowej (pół dużego kubka),
  • 1 kostka magii 4g.
Składniki