Zupa Króla Artura

Zupa Króla Artura
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Rozgrzewająca zupa w sam raz na zimne dni z dodatkiem mięsa oraz aromatyczną przyprawa curry.

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • ½ kg pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • ½ kg ziemniaków
  • 400 g groszku konserwowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ szklanki śmietany 12 %
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
    2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą curry oraz solą. Smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy do garnka z ziemniakami.

  2. 3. Cebulę obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju, do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki grzyby oraz w paseczki papryki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Łączymy z ziemniakami i mięsem.
    4. Następnie dodajemy groszek odlany z zalewy i chwilkę gotujemy.

  3. 5. Na koniec zagęszczamy zupę śmietaną rozrobioną z mąką.
    6. Zupa gotowa.
    7. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 14 stycznia
Super przepis. Mieszał zapewne Excaliburem, ale czy podzielił się z Ginewrą? ;)
Ciekawy przepis i nazwa:)
Futka wczoraj, o 11:36
Wyśmienita zupa! Pyszna i pożywna <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 filet z kurczaka
  • ½ kg pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • ½ kg ziemniaków
  • 400 g groszku konserwowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ szklanki śmietany 12 %
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
Składniki