Zupa krewetkowa

Zupa krewetkowa
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: zabecka
Sycąca i aromatyczna zupa z przystępnych składników.

Składniki

  • krewetki hiszpańskie 1 op. ok. 300 g
  • paluszki surimi 1 op.
  • cebula, 1 szt
  • czosnek świerzy, 2 ząbki
  • czosnek granulowany, szczypta
  • przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • mleko kokosowe, 1/2 szkl.
  • sól, pieprz
  • bulion warzywny

Przygotowanie

  1. Na maśle podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę i przeciśnięty czosnek. Dodać obrane krewetki i dusic chwilę pod przykryciem.
    W garnku zagotować bulion warzywny ok. 1-1,5 l, dodac do tego pokrojone paluszki surimi. pogotować chwilę, następnie dodać wszystko z patelni oprócz krewetek. Zagotować i zmiksować.
    Dodać krewetki, koncentrat pomidorowy, mleko kokosowe i przyprawy w ilościach wg. uznania.

  2. Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 15 lutego
Wpraszam się do sąsiadki na taką zupę ;)
kuchmariola63 06 maja
Zupę jadłam z raków ale z krewetek muszę spróbować powinna smakiem być podobna do zupy z raków :)
Składniki
  • krewetki hiszpańskie 1 op. ok. 300 g
  • paluszki surimi 1 op.
  • cebula, 1 szt
  • czosnek świerzy, 2 ząbki
  • czosnek granulowany, szczypta
  • przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • mleko kokosowe, 1/2 szkl.
  • sól, pieprz
  • bulion warzywny
Składniki