Zupa kremowa z selera na grzybach

Zupa kremowa z selera na grzybach
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Zdrowa i smaczna zupa na obiad.

Składniki

  • Składniki:
  • Grzyby suszone 10 szt.
  • Seler duży 1 szt.
  • Bulion warzywny 2 szklanki(może być z kostki)
  • Gęsta śmietana ½ szklanki
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Cytryna

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Grzyby dobrze opłukać, zalać wodą i odstawić na noc. Następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w paseczki(wywar odłożyć). Seler obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny, zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować około 30 minut. Ugotowanego selera zmiksować, połączyć z wywarem grzybowym, doprawić do smaku, zagotować, zaciągnąć śmietaną wymieszaną z żółtkiem( nie gotować) Wsypać grzyby i podawać z pieczywem lub groszkiem ptysiowym.

Składniki
  • Składniki:
  • Grzyby suszone 10 szt.
  • Seler duży 1 szt.
  • Bulion warzywny 2 szklanki(może być z kostki)
  • Gęsta śmietana ½ szklanki
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Cytryna
Składniki