Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa-krem ze szparagów"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1654
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 24
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1573
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1654
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 24
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1573
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 3,80 zł
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, pędy obieramy. Wkładamy do zimnej wody wymieszanej z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy obraną, posiekaną cebulę, szklimy. Dodajemy osączone z wody szparagi, zalewamy bulionem i dusimy 15 minut. Szparagi delikatnie wyjmujemy i odcinamy im główki, które posłużą do dekoracji zupy.
Resztę szparagów wraz z bulionem miksujemy na gładki krem, dolewając śmietanę roztrzepaną z surowymi żółtkami. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Zupę krótko gotujemy, cały czas mieszając. Rozlewamy do miseczek i dekorujemy odłożonymi główkami. Można ja też ozdobić natka pietruszki.
Wartość odżywcza jednej porcji: 133 kcal, białko: 11,9 g, tłuszcz: 18 g, węglowodany 11 gŹródło: Rewia