Wcześniej należy przygotować sobie bulion warzywny bądź wykorzystać rosół np z poprzedniego dnia.
W garnku rozgrzać olej lub masło , wrzucić pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażyć chwilę, cały czas mieszając by nie doprowadzić do zrumienienia.
Następnie dodać pokrojone pomidory razem ze skórką i nasionami. Usunąć tylko twarde części .
Pod koniec smażenia dodać bazylię.Można dodać 1/2 szklanki wody by pomidory nie przywierały do dna.
Kiedy pomidory się rozpadną, zdjąć z ognia i pomidory zmiksować a następnie przetrzeć przez sito.
Przelać do garnka, doprawić solą , pieprzem i sporą ilością cukru by zniwelować kwaśny smak zupy.
Stopniowo dolewać bulion warzywny. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Jej gęstość regulujemy bulionem.
Na talerzu dodajemy kleks śmietany i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Komentarze do przepisu (2)