Zupa-krem z żółtych pomidorów z dodatkiem miodu:

Zupa-krem z żółtych pomidorów z dodatkiem miodu:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Wg mnie zupa - krem ze świeżych pomidorów jest zdecydowanie za kwaśna. Robiłam ją kilka razy ale dodawałam sporo cukru. Dzisiaj postanowiłam zamienić cukier na miód i zupa nareszcie wszystkim smakowała.

Składniki

  • ok. 1,5 kg żółtych pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 gałązki świeżej bazylii
  • Dodatkowo:
  • ok. 1 litra bulionu lub rosołu
  • 3 małe serki topione o smaku śmietankowym tzw. "trójkąciki"
  • 2 pełne łyżki miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki startego , żółtego sera
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie


  1. Do garnka z grubym dnem wlać 1 szklankę wody i oliwę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojone w cząstki żółte pomidory i kilka gałązek bazylii. Dusić aż pomidory się rozpadną. Usunąć bazylię a pomidory zmiksować a następnie przetrzeć przez sito.
    Przelać do innego garnka. Dolać tyle bulionu lub rosołu by zupa miała konsystencję kwaśnej śmietany.
    Pod koniec gotowania dodać 3 małe serki topione o smaku śmietankowym tzw. "trójkąciki". Zamiast serka można dodać śmietanę ale serek nada zupie kremowej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem, roztartym ząbkiem czosnku oraz płynnym miodem, by przełamać kwasowość zupy.
    Przed podaniem- posypać startym, żółtym serem. Udekorować listkami bazylii.

Komentarze do przepisu (4)

kuchmariola63 25 września 2019
Lubię takie zupki :)
SprytnaChochla 25 września 2019
Właśnie kupiłam żółte pomidory i zastanawiałam się co z nich zrobię :)
Maudie 25 września 2019
Super zupka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ok. 1,5 kg żółtych pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 gałązki świeżej bazylii
  • Dodatkowo:
  • ok. 1 litra bulionu lub rosołu
  • 3 małe serki topione o smaku śmietankowym tzw. "trójkąciki"
  • 2 pełne łyżki miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki startego , żółtego sera
  • listki bazylii do dekoracji
Składniki