Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszna ,delikatna i aksamitna zupa powiewa zapachem wiosny.

Składniki

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 500 ml bulionu warzywnego + 500 ml wody
  • 1/2 szklanki makaronu zacierki babuni (lub innego drobnego)
  • łyżka masła
  • sól ,pieprz ,cukier

Przygotowanie

  1. Szparagi myjemy ,odcinamy łykowate końce ,główki odcinamy ,a całe kroimy na centymetrowe kawałki. W garnku ,w którym będziemy gotować zupę ,rozpuszczamy masło ,dodajemy pokrojone szparagi (bez główek) ,lekko podsmażamy i zalewamy bulionem oraz wodą. Gotujemy około 15 min ,po czym ściągamy z ognia ,studzimy i blendujemy zupę na gładką masę. Ponownie wstawiamy na ogień ,dodajemy makaron zacierki i ciągle mieszając ,gotujemy do miękkości makaronu. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy główki szparagów ,doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 28 maja 2014
Wspaniały, szparagowy kremik :)
Ewaaa 28 maja 2014
potwierdzam słowa Futki i piękne okazy dorwałeś ! :)
Konto usunięte 28 maja 2014
nie jadłam jeszcze nigdy zupy ze szparagów, które uwielbiam,dzięki za przepis, zagości w moim domu z... Czytaj całość »
nie jadłam jeszcze nigdy zupy ze szparagów, które uwielbiam,dzięki za przepis, zagości w moim domu z pewnością,pozdrawiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 500 ml bulionu warzywnego + 500 ml wody
  • 1/2 szklanki makaronu zacierki babuni (lub innego drobnego)
  • łyżka masła
  • sól ,pieprz ,cukier
Składniki