Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ElMar
Przepis jak przygotować zupę krem z zielonego groszku.

Składniki

  • 150 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 1/2 łyżki masła
  • mała cebula
  • 50 g pokrojonego w kostkę selera
  • 50 g posiekanego pora
  • łyżka mąki
  • 600 ml bulionu
  • 100 ml śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Rozdrobnione warzywa (oprócz groszku) poddusić na maśle (1 łyżka) dodać bulion tak aby zakryły warzywa i gotować przez ok 20- 25 minut.
    Do pozostałego bulionu dodać groszek i gotować ok. 20- 25 minut. Gdy warzywa będą już miękkie połączyć ze sobą i zmiksować. Podprawić mąką rozrobiona z niewielką ilością wody. Zmiksowana zupę doprawić do smaku przyprawami i na koniec dodać pozostałe masło.
    Przed podaniem na każdą porcje zupy dodać kleks śmietany.
    Podawać z grzankami.

Komentarze do przepisu (10)

konhambos 09 stycznia 2019
Cudnie wyglada! :)
Nevermore 09 stycznia 2019
Lubię zupy-kremy, a jeszcze jak są z grzankami lub groszkiem ptysiowym ( a tu zielony hihi ), to już pełna... Czytaj całość »
Lubię zupy-kremy, a jeszcze jak są z grzankami lub groszkiem ptysiowym ( a tu zielony hihi ), to już pełna rozkosz. Pycha :)
fafiatko 09 stycznia 2019
Uwielbiam takie delikatne, warzywne zupy!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 1/2 łyżki masła
  • mała cebula
  • 50 g pokrojonego w kostkę selera
  • 50 g posiekanego pora
  • łyżka mąki
  • 600 ml bulionu
  • 100 ml śmietany
  • sól, pieprz do smaku
Składniki