Zupa krem z warzyw zielonych

Zupa krem z warzyw zielonych
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Trojansia
A de facto jest to zupa z: kapusty włoskiej, pora i selera naciowego. Znowu ciekawe danie dla wegetarian, ale smakujące też mięsożercom. Wzbudza zainteresowanie: najlepiej nie informować z czego jest zupa i czekać aż zgadną. A niech trochę pokombinują. Łatwe i bardzo szybkie.

Składniki

  • 1 litr wywaru z warzyw (może być kostka), 2 duże pory, pół niedużej główki kapusty włoskiej (ok 250 g), 3 łodygi selera naciowe

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać w kostkę, por w cienkie półplasterki. Poddusić 4 minuty na maśle aż zmiękną. Dodać posiekaną kapustę, pokrojony cienko seler naciowy i posiekany drobno czosnek. Zalać bulionem warzywnym, doprawić solą i pieprzem i gotować aż kapusta zmięknie. Ja otrzymaną zupę podaję na dwa sposoby: miksuję na krem i serwuję z groszkiem ptysiowym lub grzankami, albo nie miksuję tylko zapiekam z grzanką w piekarniku (jak zupę cebulową) i posypuję serem gruyere.
    Smacznego

Składniki
  • 1 litr wywaru z warzyw (może być kostka), 2 duże pory, pół niedużej główki kapusty włoskiej (ok 250 g), 3 łodygi selera naciowe
Składniki