Zupa krem z warzyw z krewetkowymi kotlecikami

Zupa krem z warzyw z krewetkowymi kotlecikami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: eluchap
Aromatyczna,kremowa zupa z aromatycznymi kotlecikami.

Składniki

  • ZUPA:
  • 300 g selera korzeniowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • sok z cytryny
  • sól,pieprz kolorowy grubo mielony
  • posiekany koperek
  • olej do smażenia
  • KOTLECIKI:
  • 150 g filetu z dorsza
  • 200 g mrożonych krewetek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 suchej kajzerki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól,pieprz,szczypta gałki muszkatołowej do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. 1.Seler,ziemniaki,marchewkę oczyścić,umyć i pokroić w kostkę.Cebulę
    obrać,pokroić w kostkę,zeszklić na oleju.Wrzucić warzywa,wlać bulion.
    Zupę gotować aż do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę
    zmiksować.Doprawić
    sokiem z cytryny,solą i pieprzem.Dodać posiekany koperek.

    2. Bułkę namoczyć w wodzie.Na maśle zeszklić cebulę.Czysty,osuszony
    filet z dorsza pokroić w kostkę,dodać odciśniętą z wody
    bułkę,krewetki,wszystko zmiksować.Do masy dodać
    cebulę,jajko,chrzan.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką
    muszkatołową. Uformować 4 kotleciki i usmażyć na oleju.
    Zupę wlać na talerz ,dodać kotleciki.Można ozdobić krewetkami.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 14 lutego 2018
Jak są krewetki w takim anturażu, to biorę miseczkę, pycha :)
Składniki
  • ZUPA:
  • 300 g selera korzeniowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • sok z cytryny
  • sól,pieprz kolorowy grubo mielony
  • posiekany koperek
  • olej do smażenia
  • KOTLECIKI:
  • 150 g filetu z dorsza
  • 200 g mrożonych krewetek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 suchej kajzerki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól,pieprz,szczypta gałki muszkatołowej do smaku
  • olej do smażenia
Składniki