zupa krem z topinamburu

zupa krem z topinamburu
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Udało mi się kupić topinambur, pewnie ostatni w tym sezonie. Uwielbiam jego orzechowo-ziemisty smak....

Składniki

  • topinambur - 800 g
  • ziemniaki - 2 średniej wielkości
  • cebula - 1 szt
  • seler - kawałek korzenia
  • bulion drobiowy lub warzywny - 750 ml
  • śmietana 18 %-150 ml
  • oliwa - 2 łyżki
  • parmezan - 30 g
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać, pokroić w kostkę.

  2. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pozostałe warzywa, dusić przez kilka minut.

  3. Następnie wlać bulion i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, do miękkości warzyw.

  4. Zupę zdjąć z ognia, zblendować do gładkiej, aksamitnej konsystencji. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

  5. Używając obieraczki do warzyw zrobić płatki parmezanowe. Zupę podawać z parmezanem, skropioną pozostałą oliwą.

Składniki
  • topinambur - 800 g
  • ziemniaki - 2 średniej wielkości
  • cebula - 1 szt
  • seler - kawałek korzenia
  • bulion drobiowy lub warzywny - 750 ml
  • śmietana 18 %-150 ml
  • oliwa - 2 łyżki
  • parmezan - 30 g
  • sól, pieprz
Składniki