Zupa krem z soczewicy

Przepis dnia 2011-06-25
Zupa krem z soczewicy
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Boschka
Szybkie, a przede wszystkim smaczne.. Koleżanka zaserwowała tę zupę na imprezce -jako wspomnienie z Indii - wszyscy się zachwycali...

Składniki

  • czerwona soczewica, 1 szklanka
  • woda, 2-3 szklanki
  • cebula, 2 szt
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • pieprz cayenne, na czubek łyżeczki
  • imbir (świeży lub w proszku), 1-2 łyżeczki
  • vegeta, czubata łyżeczka
  • sok pomidorowy, 1/2 - 1 szklanka
  • lub rozcieńczony koncentrat pomidorowy, ok.pół słoiczka

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać wodą i odstawić na ok.0,5h.

  2. W międzyczasie podsmażyć cebulę. Dodać do soczewicy. Gotować ok.15-20 minut. Zblenderować, aby uzyskać jednolity krem.

  3. Czosnek i imbir (jeśli świeży, a taki jest oczywiście bardziej aromatyczny) przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do kremu. Imbir nadaje pięknego aromatu i podkreśla smak zupy.

  4. Doprawić pieprzem cayenne i vegetą.

  5. Na koniec dodać sok pomidorowy lub rozcieńczony koncentrat. Zagotować. Podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym.

  6. p.s. jeśli krem jest zbyt gęsty - dodać przegotowanej wody.

Komentarze do przepisu (3)

Mole3 23 maja 2011
Hmm, podoba mi się. Często jadamy zupy-kremy, ale z soczewicy jeszcze nie robiliśmy. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.
biancorossa 24 maja 2011
Jak pięknie podana:)
milla_poz 26 czerwca 2011
Zrobiłam wczoraj na obiad, naprawdę gęsta i aromatyczna. Czuć przyprawy - zwłaszcza czosnek ;)
Składniki
  • czerwona soczewica, 1 szklanka
  • woda, 2-3 szklanki
  • cebula, 2 szt
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • pieprz cayenne, na czubek łyżeczki
  • imbir (świeży lub w proszku), 1-2 łyżeczki
  • vegeta, czubata łyżeczka
  • sok pomidorowy, 1/2 - 1 szklanka
  • lub rozcieńczony koncentrat pomidorowy, ok.pół słoiczka
Składniki