Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa krem z soczewicy"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 600
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 150
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 158
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 115
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 600
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 150
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 158
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 115
Składniki
Soczewicę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na pół godziny. Odlej wodę. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój w kawałki. Do garnka włóż odcedzoną soczewicę, włoszczyznę, masło, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej 1,5 l wody, gotuj 20 minut. Z wywaru wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj suszony rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, sól i pieprz, gotuj kolejne 10 minut.
Odstaw, by zupa przestygła. Zmiksuj ją. Możesz wcześniej wyjąć dwie łyżki całej soczewicy, by potem wrzucić ją z powrotem do zupy.
Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody lub śmietany. Zmiksowaną zupę podgrzej na małym ogniu, rozlej na talerze. Dekoruj ją małą gałązką rozmarynu.
Podobną zupę możesz ugotować z czerwonej lub brązowej soczewicy. Czerwoną soczewicę gotuj 15 minut, zaś brązową 50 minut po namoczeniu.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień