ZUPA-KREM Z SELERA NACIOWEGO

ZUPA-KREM Z SELERA NACIOWEGO
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Pyszna zupa z selera naciowego z dodatkiem imbiru i curry. Jeśli ktoś nie lubi gęstych zup, może jej nie miksować i zapewniam, że wygląda i smakuje również wyśmienicie. Polecam!

Składniki

  • udko kurze lub kawałek cielęciny z kością
  • seler naciowy cały
  • ziemniaki średnie, 6 szt.
  • cebula, 1
  • kawałek białej części pora
  • 3 plasterki świeżego imbiru lub płaska łyżeczka mielonego
  • łyżeczka przyprawy curry
  • przyprawa do zup w płynie, do smaku
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • sól

Przygotowanie

  1. Mięso włożyć do 1,5 l. wody, dodać imbir i gotować pod przykryciem do miękkości.

  2. Łodygi selera, cebulę i pora pokroić w cienkie plasterki, obsmażyć na rozgrzanej w rondlu oliwie. Zmniejszyć ogień i przez chwilę dusić warzywa pod przykryciem, dodać curry,wymieszać i przełożyć do garnka z mięsem.Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować ok. 20 minut.

  3. Wyjąć mięso z zupy i pokroić na małe kawałeczki

  4. Zupę zmiksować, włożyć do niej mięso i zagotować.Przyprawić maggi i solą. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (3)

kuchcik2 18 czerwca 2010
Wygląda jakby była ze śmietaną. Czy napewno do niej nie używa się śmietany (jogurtu)?
kuchcik2 18 czerwca 2010
Ta zupa wygląda jakby była ze śmietaną. Czy napewno nie dodaje się do niej śmietany (wzgl. jogurtu?)
irma 18 czerwca 2010
Kuchcik2 nie używa się do niej śmietany, mimo iż tak wygląda. Polecam jest bardzo smaczna.
Składniki
  • udko kurze lub kawałek cielęciny z kością
  • seler naciowy cały
  • ziemniaki średnie, 6 szt.
  • cebula, 1
  • kawałek białej części pora
  • 3 plasterki świeżego imbiru lub płaska łyżeczka mielonego
  • łyżeczka przyprawy curry
  • przyprawa do zup w płynie, do smaku
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • sól
Składniki