Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Dla mnie odkrycie. Bardzo smaczna.

Składniki

  • 500 g selera naciowego
  • 1 cebula
  • 80 g sera rokpol
  • Oliwa z oliwek
  • 100 ml śmietany
  • 1 l wywaru warzywnego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Seler naciowy dokładnie umyłem. Łodygi drobno pokroiłem, a liście oderwałemi zostawiłem do przybrania. Cebulę drobno posiekałem.
    W rondlu rozgrzałem oliwę z oliwek i zeszkliłem na niej cebulę. Wrzuciłe pokrojony seler i dusiłem do miękkości. Ostudziłem , zmiksowałem.
    Do masy selerowej wlałem gorący wywar warzywny i sok cytrynowy. Zupę zagotowałem i wrzuciłem do niej rozdrobniony ser. Podgrzałem na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuścił .Doprawiłem do smaku. Po zdjęciu z ognia dodałem posoloną śmietanę. Każdą porcję udekorowałem listkami selera.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 03 września
Apetyczne ;)
Obserwator 08 września
Polecam.
Składniki
  • 500 g selera naciowego
  • 1 cebula
  • 80 g sera rokpol
  • Oliwa z oliwek
  • 100 ml śmietany
  • 1 l wywaru warzywnego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Składniki