Zupa/krem z selera

Zupa/krem z selera
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kuchniujemy
Seler jest cudownym warzywem, lecz jadłospisie gości bardzo rzadko bo jedynie w sałatce świątecznej, nooo i może w niedzielnym rosołku. Wielka szkoda, ponieważ posiada wiele właściwości leczniczych i odżywczych takich jak min witaminy z grupy B, PP, kwas foliowy, a także witaminę E, wapń potas, cynk … . Zatem jedzmy go częściej ????

Składniki

  • 1 kg selera
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pietruszka - korzeń
  • 2 kolby kukurydzy
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 650 ml wody
  • sól, koperek, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. 1. Obierz seler, cebule, czosnek, pietruszkę i pokrój w kostkę, a kolby kukurydzy podziel na 3-4 części i włóż wszystko do garnka.
    2. Zalej całość wodą i dodaj oliwę z oliwek, pokrojony koperek, pieprz i szczyptę soli. Wszystko gotuj ok 40 minut.
    3. Po upływie czasu wyjmuj kolby kukurydzy, ostrożnie odkrój z każdej ziarenka.
    4. Zupę zblenduj i następnie wrzuć do niej ziarna kukurydzy, wymieszaj i gotowe.
    Polecam podawać z kleksem śmietany i/lub z odrobiną oliwy z oliwek na wierzchu. Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 04 stycznia
Pyszna,zdrowa zupka :)
kuchniujemy 04 stycznia
Pozdrawiam ciepło ;)
Składniki
  • 1 kg selera
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pietruszka - korzeń
  • 2 kolby kukurydzy
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 650 ml wody
  • sól, koperek, pieprz do smaku
Składniki