Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa-krem z porów"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 65
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 65
Składniki
Pory myjemy, odcinamy korzonki i zielony pióropusz, a resztę kroimy w talarki (trochę talarków możemy zostawić do dekoracji). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło i przez ok. 5 min. podsmażamy pory oraz ziemniaki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy, pieprzymy i doprawiamy gałką muszkatołową.
Podsmażone warzywa wrzucamy do garnka z bulionem i gotujemy ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Miksujemy na gładki krem.
Zupę podajemy z kilkoma krążkami surowego pora, groszkiem ptysiowym albo grzankami. Można ją też posypać prażonymi pestkami dyni albo słonecznika.
30 minut Porcja: 160 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie