Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupy krem w moim domu lubimy wszyscy, najmłodsi i najstarsi a za porem co poniektórzy poszli by w ogień:) Takie zupki mają też dodatkową zaletę, maluchom można w nich przemycić warzywa i np. kasze od których, podanych w tradycyjnej formie uciekają;) Zupy krem można przygotować w wersji z mięskiem lub bez mięska:)
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 71
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 71
Składniki
Pora drobno siekam, pietruszkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Oscypek kroję w drobniutką kostkę lub ścieram na tarce tak jak pietruszkę. Mleko kokosowe wlewam do garnka, bardzo mocno podgrzewam i rozpuszczam w nim bulionetkę. Do drugiego garnka z grubym dnem wlewam olej i dodaję masło, mocno rozgrzewam, wsypuję pora i pietruszkę, podsmażam przez ok. 10 minut potem redukuję ogień do małego, dolewam wodę i dodaję groszek, duszę całość przez ok. pół godziny. Następnie do garnka wlewam mleko kokosowe, dodaję oscypek i przyprawy, gotuję prawie cały czas mieszając do momentu w którym ser się rozpuści i dokładnie połączy z resztą zupy. Zdejmuję z ognia, lekko studzę i blęderuję tak żeby wyszedł krem. Gorącą zupę z grzankami albo groszkiem ptysiowym, posypaną drobniutko posiekanym koperkiem lub natką pietruszki albo tartym parmezanem, lub wszystkim naraz jemy od razu, lub równie smaczną, odgrzaną, na następny dzień.